Hüpotundlikkus

Hüpotundlikkus – kingitus või karistus

Mitu korda oled Sina pidanud hommikul tööle sõites otsa ringi keerama ja minema koju läbihigistatud riideid vahetama? Olen paar korda sellises situatsioonis olnud ja soovinud, et hüpo kulgeks ilma higistamiseta kuna värisemisest ja südame puperdamisest piisaks hüpo äratundmiseks. Ma polnud kunagi mõelnud, et mõned diabeetikud ei tunne hüpoglükeemia korral mitte midagi. Sellist seisundit nimetatakse hüpotundlikkuse languseks.

Kui minusugused diabeetikud teavad, et hüpo sümptomite ilmnedes peab midagi magusat põske pistma, siis hüpotundlikkuse langusega patsiendid ei taju ka kriitiliselt madalaid veresuhkruid ning ei pruugi seetõttu olla võimelised end ise aitama ehk siis langevad jalalt ja vajavad hüpoglükeemiast välja tulekuks kindlasti kõrvalist abi.

Mis põhjustab hüpotundlikkuse langust?

Hüpotundlikkuse languse peamiseks põhjuseks peetakse sagedasi hüpoglükeemiaid (kirjanduse andmetel).

Ka kergekujuliste hüpoglükeemiate sagedased esinemised harjutavad organismi madalate veresuhkrutega ja tulemuseks on hüpo ohusignaalide nõrgenemine või sootuks kadumine.

Pika staažiga T1 diabeetikud võiksid/peaksid olema teadlikud hüpotundlikkuse languse võimalusest, seda eriti siis, kui ollakse igapäevaselt autoroolis või harrastatakse veesporti.

Omadest kogemustest saan öelda, et olen kogenud ka erinevate insuliinide korral hüpo sümptomite erinevat ilmnemist. Tresibaga olen ka 3se veresuhkruga peenraid rohinud ja end lihtsalt kummaliselt tundnud – ilma klassikaliste hüpo märkideta.

Kuidas taastada hüpotundlikkust?

Parim viis hüpotundlikkuse taastamiseks on hüpoglükeemiate vältimine.
CGM kasutamine hüpotundlikkuse langusega diabeetikutel peaks olema lausa kohustuslik. Taastamaks organismi ohusignaalid võib olla vajalik CGM-il ajutiselt kõrgemate veresuhkru eesmärkvahemike seadistamine. Ajutine glükohemo kõrgenemine on oluliselt ohutum kui hüpoglükeemilisse koomasse langemine. Ehk siis kaugtüsistuste vältimise eesmärk ei peaks tulema tänase ohutuse arvelt. Surra hea glükohemoga hüpoglükeemilisse koomasse- tänan, ei!

Kirjanduses soovitatakse üksi elavatele diabeetikutele või CGM sensori liimaine suhtes allergilistele diabeetikutele ka hüpokoera.

Kui kahtlustad, et Sa ei tunne õigel ajal hüpot ära või oled vajanud hüpost väljatulekuks meditsiinilist abi, räägi sellest kindlasti oma endokrinoloogi või diabeediõega. Kiirabi teeb Sinu digiloosse küll sissekande, aga see ei “hüppa” arstile kohe ekraanile ja võib seetõttu märkamata jääda.

Kui Sa kasutad CGM-i ja Su glükohemo on normaalne, siis vaata ikkagi CGM statistikast oma TIR (time in range ehk  õiges suhkruvahemikus oldud aeg) üle. TIR eesmärgiks soovitatakse 70% ja see võiks peegeldada head diabeedi kontrolli.  Sagedased hüpod aitavad küll glükohemot langetada, aga samas põhjustavad hüpotundlikkuse langust. Glükohemo väärtused aitavad prognoosida pigem kaugtüsistuste tekke tõenäosust, mitte niivõrd diabeedi head kontrolli.

Seniks aga glükoosigeelid ja küpsised taskusse ja pea ees kevadesse!